Toelichting
Promoten van maatregelen en experimenten
Er worden op het moment verschillende experimenten gedaan in onze gemeente. Deze experimenten worden uitgevoerd door een samenwerking van verschillende agrariërs en het hoogheemraadschap. De gemeente heeft hierin een beperkte rol. Het betreffen met name polders rondom Oud Ade en Hoogmade. Daarnaast wordt er ook, geheel buiten de gemeente om, onderzoek gedaan en geëxperimenteerd door bewonersinitiatief Land van Ons. Hierbij is de universiteit van Leiden betrokken met onderzoek naar impact op biodiversiteit bij alternatieve teelten/grondgebruik.
Bewustwording creëren onder agrariërs
De agrarische sector in Kaag en Braassem ziet veel opgaven op zich afkomen. In de (reguliere) overleggen met de ondernemers worden deze thema’s besproken en vanuit beide kanten gezien waar kansen liggen zowel binnen ons grondgebied als regionaal. Binnen de Landschapstafel Leidse Ommelanden is hier op projectmatige basis aandacht voor en wordt er samengewerkt met buurgemeente en partijen als De Groene Klaver. Ook bij bijeenkomsten over andere of bredere thema’s wordt biodiversiteit betrokken. Voor 2022 staat weer een fysieke klimaattafel met de agrariërs (melkveehouders en akkerbouwers) gepland. Binnen de glastuinbouw wordt dit thema getrokken binnen de samenwerking van de Greenport Aalsmeer (GPA).
Icoonsoorten provincie Zuid Holland
Adviesbureau E.C.O.logisch uit Leimuiden heeft in 2021 een rapportage opgesteld over het voorkomen en potentieel voorkomen, van de icoonsoorten binnen gemeente Kaag en Braassem op basis waarnemingen uit de NDFF database (Nederlandse Database Flora en Fauna hierin worden onderzoeksrapportages verwerkt) en op basis van waarnemingen geregistreerd via waarneming.nl.
Op basis van deze waarnemingenrapportage zijn de icoonsoorten die in onze gemeente voorkomen bepaald en is het mogelijk om de in de omgevingsvisie vastgestelde gebiedstypen te koppelen aan het voorkomen van icoonsoorten. Bij ontwikkelingen of vergunningsaanvragen kan hierdoor ook rekening gehouden met de (potentieel) aanwezige icoonsoorten om daarmee negatieve impact op biodiversiteit te verkleinen of te voorkomen.
Het faciliteren van de icoonsoorten om te komen tot een stabiele of zelfs stijgende populatie is hiermee mogelijk maar nog niet effectief ingevoerd.
Maaibeleid en bloemrijke bermen en gazons
Sinds 2021 hebben we in het maaibestek opgenomen dat 50 cm vanuit de slootkant niet meer structureel gemaaid mag worden. Hierdoor krijgen planten en dieren de ruimte om zich te ontwikkelen. Ook in het meerjarige bestek dat voor 2022 e.v. is opgesteld is dit opgenomen zodat de natuurlijke oeverbeplanting zich verder kan ontwikkelen en er meer diversiteit ontstaat.
Aanvullend hierop wordt er bij renovaties van groen en bij de beoordeling van nieuwe plannen beoordeeld op welke wijze de nieuwe inrichting bijdraagt aan de diversiteit. Er wordt hierbij nadrukkelijk gekeken om inheemse boomsoorten toe te passen (waar mogelijk). En indien er niet wordt gewerkt met inheems plantmateriaal op welke wijze de beplanting wel een bijdrage levert aan een verbetering van de leefomgeving van vogels/insecten/zoogdieren.
Ghoybos ontwikkeling flora en fauna
Er wordt twee keer per jaar monitoring uitgevoerd door de Van Ginkel Groep die tevens het onderhoud uitvoert. Hieruit blijkt dat de ontwikkeling van flora en fauna naar verwachting verloopt. Om de ontwikkeling in het Ghoybos extra te faciliteren kunnen er de komende jaren nog ingrepen worden uitgevoerd. Vanuit de verkoop van een gedeelte van het Ghoybos aan de Van Ginkel Groep kunnen deze ontwikkelingen worden bekostigd. Dit punt is dus zowel gerealiseerd als een lopend proces. De financiële afhandeling van dit project ligt bij de accountant van gemeente Leiden waarna de eindafrekening volgt.
Ontwikkelaars stimuleren om natuurinclusief te bouwen
Duurzaamheid met daaronder vallend: natuurinclusief bouwen, klimaatadaptatief bouwen, verbetering van de biodiversiteit en omgaan met bodemdaling. Dee aspecten zijn opgenomen in de nota van uitgangspunten die bestemd is voor de nog te ontwikkelen fasen van Braassemerland. De nota heeft op dit moment nog de status concept en is nog niet vastgesteld door de raad.
Tevens zijn bovenstaande elementen opgenomen in de Omgevingsvisie en wordt de Omgevingsvisie met ontwikkelaars gedeeld voorafgaand aan de ontwerpfase. Bij het beoordelen van plannen zullen de uitgangspunten en ambities van de Omgevingsvisie meegenomen worden en deze dienen te worden beoordeeld op effect en doelmatigheid. Dit laatste dient verder uitgewerkt te worden in de komende jaren. Het stimuleren van natuurinclusief bouwen is daarmee ingezet maar heeft nog niet geresulteerd in concreet uitgevoerde voorbeelden.