Thema's
In de programmaverantwoording – verantwoordingsmonitor – wordt per programma aangegeven wat we wilden bereiken en in welke mate we de inspanningen hebben gerealiseerd die we zouden uitvoeren om de doelen te halen. Hierbij is met kleuren aangegeven wat het resultaat op de inspanningen en/of de doelen is:
Groen : de inspanningen en/of doelen zijn gerealiseerd;
Grijs : er wordt gewerkt aan de inspanningen en/of doelen;
Rood : er wordt nog niet gewerkt aan de inspanningen en/of doelen, of de inspanningen en/of doelen worden niet gerealiseerd.
Legenda:
- Behaald
- Deels behaald
- Niet behaald
Toelichting
Groenadoptie
In het afgelopen jaar zijn er verschillende locaties bijgekomen waar inwoners een gedeelte van de openbare ruimte onderhouden. De gemiddelde omvang van de projecten in onderhoud bij bewoners is circa 80m2. De twee grootste projecten zijn terug te vinden in Oude Wetering aan de Akkerdistel (500m2). Maar de grote stijging is te verklaren door een nieuw project in Woubrugge waar een agrariër een berm heeft geadopteerd zodat dit gedeelte nu als bloemrijke berm wordt onderhouden. Dit project heeft een oppervlak van 1800m2.
Braassemerland
Er is een conceptnota van uitgangspunten opgesteld voor de nog te bouwen fasen van Braassemerland. Klimaatadaptatie is een onderwerp dat in deze conceptnota verankerd is en dat onderdeel is van de integrale afweging. Daarnaast zal er in de komende periode gekeken worden of en zo ja, waar en wanneer, er gebruik gemaakt kan worden voor het inzetten van de regionale middelen die door het rijk zijn toegekend.
Klimaatstresstest
De klimaatstresstest is uitgevoerd. In 2021 is in het laatste kwartaal een presentatie aan het college gegeven over de uitkomsten van de klimaatstresstest. Daar is ook afgestemd dat de uitkomsten van de stresstest openbaar gemaakt kunnen worden.
Er wordt reeds in samenwerking met Rijnland gekeken naar één van de belangrijkste knelpunten uit de test voor wat betreft de wateroverlast Noordeinde/Zuideinde in relatie tot de Braassemerland-ontwikkelingen (Roelofarendsveen). Samen met de andere betrokken partijen (o.a. hoogheemraadschap, veiligheidsregio, bedrijven en inwoners) dient de risicodialoog verder gevoerd te worden.
Daarnaast worden de gegevens uit de klimaatstresstest gebruikt als onderlegger bij eigen civiele projecten om waar mogelijk knelpunten aan te pakken bij het uitvoeren van reguliere werkzaamheden.
Tiny forests
De eerste tiny forest is in Leimuiden aangeplant met mensen van het IVN en de kinderen en leraren van het IKC met daarnaast ondersteuning van het voltallige college.
De planning is dat het tiny forest bij het IKC in Rijnsaterwoude volgt zodra de werkzaamheden rondom verbouwing van het voormalige gemeentehuis afgerond zijn, of dat het eerste kwartaal of begin kwartaal 4 van 2022 is afhankelijk van de voortgang van de verbouwing. Deze dient dusdanig vergevorderd te zijn dat het tiny forest aangeplant kan worden zonder dat het risico bestaat dat het beschadigd wordt door bouwverkeer of dat het verdroogt bij het ingaan van de drogere zomerperiode.
Als derde locatie wordt in samenspraak met basisschool Ter Does en de dorpsraad Hoogmade gekeken naar een geschikte locatie. Als er consensus is over een locatie kan het derde tiny forest in het laatste kwartaal van 2022 aangeplant worden.
Download schema in pdf-formaat