Toelichting
Vanaf 2021 zijn zorg en veiligheid niet meer apart georganiseerd, met als doel de ketensamenwerking tussen zorg en veiligheid verder te versterken en te komen tot een sluitende keten
Going concern veiligheid
Veel van de activiteiten die hierboven zijn genoemd, zijn structurele activiteiten die de aandacht van ons als gemeente, maar ook van politie en partners zoals De Driemaster heeft. De veiligheidsmonitor is in het 3e/4e kwartaal van 2021 uitgevoerd. De resultaten hiervan worden in maart 2022 gepubliceerd.
Cybercrime
Op social media en dergelijke worden regelmatig berichten geplaatst met informatie over (de gevaren van) phishingmails, Whatsapp-fraude, etc. In januari 2021 is namens de burgemeester een brief verstuurd naar alle senioren in de gemeente met waarschuwingen en tips over (digitale) oplichting en fraude. In april 2021 zijn wijkagenten en jeugdwerk bij basisscholen langsgegaan om de leerlingen weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit en cyberpesten.
In de loop van 2022 zal er een bestuurlijke oefening cybercrime georganiseerd worden. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om als gemeente deel te nemen aan een HackShield-campagne. HackShield is een spannend spel over de gevaren op internet. Het leert kinderen (online) skills waarmee ze zich kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit.
Ondermijning
In de aanpak van ondermijning gebeurt er veel. De APV is sinds 2020 al meerdere keren uitgebreid met diverse ondermijningsartikelen. Ook wordt de Wet Bibob vaker toegepast om te voorkomen dat de gemeente ongewild criminaliteit faciliteert door bijvoorbeeld het verlenen van een vergunning. Per 1 november 2020 is de gemeente aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem en sindsdien ontvangt de gemeente zelf ook meldingen op het gebied van o.a. drugscriminaliteit, illegale prostitutie en uitkeringsfraude. In november 2020 is de webpagina www.kaagenbraassem.nl/ondermijning opgesteld en is het ook mogelijk signalen of vermoedens van ondermijning te melden bij de gemeente. Het lokaal ondermijningsoverleg (waar signalen en casuïstiek op het gebied van ondermijning worden besproken) met politie, HEIT en BOT, is begin 2021 doorontwikkeld en uitgebreid met Omgevingsdienst West Holland. Eén complexe casus wordt momenteel besproken op de districtelijke ondermijningstafel (hierbij is o.a. ook de Belastingdienst aangesloten).
Donderdag 11 november 2021 is een bewustwordingsroadshow ondermijning georganiseerd om de (gemeente)ambtenaren, wethouders, raadsleden en inwoners op een interactieve manier signalen van georganiseerde (drugs)criminaliteit te laten herkennen, zich bewuster te maken van de gevolgen voor de maatschappij en henzelf weerbaarder te maken tegen invloeden van buitenaf. Aanwezigen konden o.a. een kijkje nemen in de hennepcontainer, in het Crystal Meth lab en bij de ondermijningsbus.
Handhaven permanente bewoning van recreatiewoningen
In 2021 is aan 25 bewoners van de Galgekade 2A te Roelofarendsveen, Oudendijkseweg 21 en 25 te Woubrugge een last onder dwangsom opgelegd voor het permanent bewonen van de recreatiewoning. In 2022 zal een beslissing op het bezwaarschrift van 17 bewoners komen. Ook moet nog worden beslist bij welke andere recreatieparken binnen de gemeente het handhavingstraject wordt ingezet.
Crisisorganisatie / Covid-19
De gemeentelijke crisisorganisatie bereidt zich structureel voor op (grootschalige) incidenten. Er is een actieve samenwerking met de Veiligheidsregio Hollands-Midden, maar ook binnen het cluster Rijn- en Veenstreek (Alphen, Nieuwkoop, Kaag en Braassem) werken we samen in de voorbereiding op een mogelijke crisis. Hierin besteden we aandacht aan de (bestuurlijke) voorbereiding op thema’s zoals klimaatverandering, cyber, de boerenprotesten, terrorismegevolgbestrijding e.d. Sinds maart 2020 is onze crisisorganisatie daarnaast nauw betrokken bij de lokale uitvoering van de door het kabinet gestelde coronamaatregelen. Dit vraagt een structurele inzet van leden van de crisisorganisatie. Deze inzet draagt bij aan een stevigere positionering van onze crisisorganisatie en het vergroten van onze eigen kennis en kunde.
Zorg en Veiligheid (ZVH)
In 2021 hebben wij vanuit een subregionale vertegenwoordiging gestuurd op het uitvoeren van de opdracht binnen de afgesproken kwaliteits- en financiële kaders. Deze regionale beweging vraagt ook iets van onze eigen lokale inzet, waarbij intern ambtelijk en bestuurlijk structureel afstemming is op zorg en veiligheid en het integrale samenwerken. Zo is per 1 maart 2022 een nieuwe medewerker begonnen op een nieuwe functie als adviseur zorg en veiligheid. In 2022 zal dit nog verder vorm krijgen en zijn de kosten voor ZVH geheel opgenomen in de begroting van Hecht.
Veilig Thuis (VT)
Sinds corona is het aantal meldingen teruggelopen. Dit komt door afspraken die gemaakt zijn met politie over melden bij VT en door corona. De meldingen die binnenkomen vragen meer tijd omdat de casuïstiek complexer is. Het afgelopen jaar is er gestuurd op het verstevigen van de ketensamenwerking waar onze lokale partners een belangrijk onderdeel in zijn. De VT-opdracht is in 2021 binnen begroting en afgesproken kaders gebleven. Er is nog onvoldoende zicht op de impact van corona op het aantal meldingen. Voor nu het duimpje op oranje.
WVGGZ
In 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WVGGZ) in werking getreden. De uitvoering van de WVGGZ is onderdeel van het zorg- en veiligheidshuis. In 2021 zijn er weliswaar veel meldingen binnengekomen voor de WVGGZ, maar in de praktijk is gebleken dat er in veel gevallen nog vrijwillige hulp mogelijk was en er geen verder onderzoek is doorgezet. Dit maakt dat de WVGGZ op dit moment nog geen uitkomst lijkt te bieden voor de hulpverlening die te maken heeft met problematische casussen waar ze geen raad mee weten. Er wordt steeds meer ervaring opgedaan en dit vertaalt zich in betere samenwerkingsafspraken en afstemming in de keten.