Toelichting
Realiseren van twee skaeve huse en minimaal één crisiswoning
De gemeente Kaag en Braassem heeft op 9 maart besloten om het project ‘Huisvesting van bijzondere doelgroepen’ op de voorkeurslocatie in Rijnsaterwoude stop te zetten. Het college neemt daarmee verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, waarin een vertrouwelijk intern stuk onbedoeld door de gemeente in de openbaarheid gebracht is. Dat heeft geleid tot veel artikelen in de media. Het draagvlak voor het realiseren van deze huisvesting aan de Kalmoeslaan is hiermee bij de inwoners van Rijnsaterwoude en bij andere inwoners en partners aanzienlijk afgenomen.
Het onbedoeld openbaar maken van het plan en het beeld dat daardoor in de media geschetst is, doet geen recht aan de manier waarop we als gemeente samen mét onze inwoners projecten willen realiseren. Dat willen we doen op basis van openheid en vertrouwen. Nu een vertrouwelijk intern stuk enige tijd openbaar gepubliceerd geweest is, is bij de inwoners van Rijnsaterwoude en bij andere inwoners van onze gemeente twijfel ontstaan over de transparantie in ons beleid. De enige keuze die we als gemeentebestuur daarom kunnen maken is nu stoppen met dit proces en een nieuw proces starten dat recht doet aan onze werkwijze.
De gemeente ziet hiermee ook af van de grondaankoop in Rijnsaterwoude.
De opgave voor het huisvesting van bijzondere doelgroepen blijft. Dat betekent dat de gemeente met inwoners op een transparante en open wijze aan de slag gaat om het toetsingskader te bepalen en vervolgens mogelijke locaties te onderzoeken. Het plan om te komen tot nieuwe locaties wordt de komende periode ontwikkeld en door de raad vastgesteld. Vervolgens start het participatietraject.
Inmiddels zijn er twee crisiswoningen gerealiseerd en in gebruik genomen. De Binnenvest is onze partner die de betreffende crisiswoningen in beheer heeft. Eén van de twee crisiswoningen is beschikbaar gesteld door de woningcorporatie woondiensten Aarwoude. Over de continuering van deze woning moeten nadere afspraken worden gemaakt, de andere woning is beschikbaar gesteld en aangepast door de PCI van Roelofarendsveen (kerkelijke instantie).
Realiseren onderzoek naar uitvoering systematiek woonruimteverdeling
In 2019 is de nieuwe regionale huisvestingsverordening vastgesteld. Hierbij is vastgesteld dat er in de komende twee jaar gekeken moet gaan worden of deze verordening “toekomstbestendig” is. Er is een enquête gehouden onder woningzoekenden en een start gemaakt met de discussie hoe de huidige huisvestingsverordening en voorrangsregelingen (urgentieregeling, contingentregeling, regeling huisvesting statushouders) zich verhouden tot de opgaven die op de gemeenten afkomen om bijzondere doelgroepen te huisvesten en extramuralisering op gang te brengen en te houden.
In het najaar is een regionale conferentie over dit onderwerp gehouden die geleid heeft tot een bestuursopdracht om in 2021 een voorstel voor te bereiden of de huisvestingsverordening aanpassing behoeft en een koppeling te maken met de actualisering van de regionale woonagenda in 2021. Onze gemeente zal als vertegenwoordiger van de Rijnstreek zitting nemen in de begeleidingscommissie.
Het maken van prestatieafspraken 2021-2024
In 2020 is een proces afgerond en zijn opnieuw brede en beleidsrijke meerjarige prestatieafspraken met de beide woningcorporaties, waarbij verduurzaming van nieuwbouw en bestaande woningbouw zijn geconcretiseerd en zijn naast kwantitatief ook kwalitatief afspraken zijn gemaakt voor het woningbouwprogramma in de komende vier jaren. Via een vaste cyclus worden de resultaten gemonitord door de drie partijen (gemeente, woningcorporaties en huurdersbelangenverenigingen).
Opstellen huisvestingsplan bijzondere doelgroepen
In 2020 is een eerste concept huisvestingsplan opgesteld en in de meerjarige prestatieafspraken 2021-2024 met de woningcorporaties is afgesproken dat dit in 2021 bestuurlijk besproken wordt met de woningcorporaties als onderdeel van de prestatieafspraken.
Campagne met partners langer zelfstandig thuiswonen
Door middel van de campagne willen wij mensen bewust maken van de noodzaak zelf tijdig stappen te nemen ter voorbereiding op langer zelfstandig thuiswonen.
Het idee om is in het najaar 2021 - samen met de woningcorporatie - een campagne te lanceren om onze inwoners hiervan bewust te maken.
Langer zelfstandig thuiswonen i.c.m. Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ondersteunt de kwetsbare inwoners om langer zelfstandig thuis te wonen. Te denken valt onder andere aan hulpmiddelen, woningaanpassingen en huishoudelijke ondersteuning. Bij met name de laatste twee punten zien we afgelopen jaar een stijging in de kosten door de aanzuigende werking van het landelijke abonnementstarief. Door de invoering van dit tarief betaalt iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, een bijdrage van 19 euro per maand. Door de aanzuigende werking van het abonnementstarief moeten er ook acties ondernomen worden om de kosten van huishoudelijke ondersteuning en woningaanpassingen beheersbaar te houden. We zijn voornemens om het verhuisprimaat in de Nadere regels sociaal domein op te nemen. In dit artikel wordt er als eerste gekeken of een verhuizing naar een geschiktere plek wenselijker is. Daarbij is wel de opmerking dat mensen niet gedwongen worden om te verhuizen, maar deze optie wordt wel als eerste meegenomen in de keukentafelgesprekken.
Sociale woningbouw tien woningen Van Alcmaerlaan Hoogmade
Aannemer Bolton heeft in opdracht van Woondiensten Aarwoude de woningen medio 2020 opgeleverd. De woningen hebben geen aansluiting op het gasnet gekregen en zijn aangesloten op een bodembron. De herinrichting van de openbare ruimte is afgerond en daarom is het project eind 2020 afgesloten. De woningen zijn in de lokale sector toegewezen waardoor binnen de kern doorstroming is gerealiseerd.
Sociale woningbouw Gerardusschool Oude Wetering
De omgevingsvergunning voor 29 sociale huurappartementen is verleend. Grondoverdracht aan MeerWonen heeft in september 2020 plaatsgevonden, waarna is gestart met de bouwfase. Oplevering van de woningen staat gepland voor juni 2021.
Sociale woningbouw Elzenlaan Woubrugge
Op 12 augustus heeft de Raad van State de beroepen tegen het bestemmingsplan ongegrond verklaard. In oktober is er geen start gemaakt met het bouwrijp maken van het terrein. De inwoners van de Kerkweg zijn hierover geïnformeerd. Voorafgaand is een bouwkundige opname aangeboden aan de bewoners van de Kerkweg. Een aanvraag omgevingsvergunning is in december 2020 door Stichting Woondiensten Aarwoude ingediend.
Vóór de zomer 2021 wordt gestart met de bouw van 20 sociale huurwoningen. De inwoners hebben zorgen over de methode van heien en ze zijn bang voor schade aan hun huizen. De Stichting Woondiensten Aarwoude laat een onderzoek uitvoeren naar de methode voor de heiwerkzaamheden.
Sociale woningbouw op het Connexxionterrein
Zie voor een uitgebreidere beschrijving programma 3.2 ‘'Project Ontwikkelen Connexxionterrein.’'
Herontwikkeling De Kolk Oud Ade
Het bestemmingsplan is in juli 2019 vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Raad van State. Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan zal MeerWonen starten met het bouwrijp maken van het plangebied. MeerWonen is opnieuw in gesprek met de grondeigenaar over de ontsluiting van het project.
Hoogmadese Wetering, realisatie 40 woningen, Hoogmade
Op de bouwlocatie ligt de voorbelasting. De verwachting is dat men in april kan starten met het bouwrijp maken van de locatie. Bij de inwoners zijn er zorgen over het zware bouwverkeer. Over de tijdelijke bouwweg zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente, ontwikkelaar en de dorpsraad. Alle woningen zijn verkocht. De omgevingsvergunning voor het bouwen van de woningen is verleend.
A. de Graaflaan 20, realisatie 35 woningen, Woubrugge
De bouwwerkzaamheden zijn gestart.
De verwachting is dat de woningen voor de zomer 2021 worden opgeleverd. Binnen het plan worden acht sociale koopwoningen gerealiseerd.
Leimuiden West
De 24 sociale woningen voor Woondiensten Aarwoude zijn in november/december 2020 opgeleverd. De openbare ruimte rondom de woningen is ook gerealiseerd.
In Q1 2021 zal er gestart worden met de bouw van de 13 vrijstaande en 2^1-kapwoningen. In 2021 zal de voorbelasting verwijderd worden en gestart worden met het bouwrijp maken van het plangebied langs de Ringvaart.
Dorpshart Leimuiden
De voorbelasting is verwijderd. In februari 2021 wordt gestart met de bouw van de woningen. Er staan medio januari 2021 nog vijf woningen te koop. In het plan worden acht sociale koopappartementen gerealiseerd, deze zijn allemaal verkocht. Het openstellen van de Grietpolderweg duurt helaas langer dan verwacht, de raad is hierover geïnformeerd met een memo en een brief. Ook is deze informatie gepubliceerd op de Bouwapp voor het project.
Braassemerland
Centrumplan De Oevers is volledig opgeleverd. In Westend zijn de eerste woningen in juli 2020 opgeleverd. De Akkers (fase 1 en 2 GEM-gebied) is in uitvoering. Alle woningen zijn inmiddels bewoond en dit projectgebied wordt in Q1 2021 volledig opgeleverd. In De Poelen (fase 3 en 6 GEM- gebied) is gestart met het bouwrijp maken van het plangebied en zijn de eerste woningen in de verkoop gegaan.
Gebiedsontwikkeling Rijnsaterwoude
De appartementsrechten (maximaal 18, waarvan zeven sociale huurwoningen) in het voormalig gemeentehuis zijn gelijktijdig met het Integraal Kind Centrum aanbesteed. In november 2020 is in vervolg op de aanbesteding een koop- en realisatieovereenkomst en een basisovereenkomst UAV-gc gesloten met Bolton Renovatie BV.
Oplevering van de sociale huurwoningen staat gepland voor 1e kwartaal 2022 De planvorming voor de vrijkomende scholenlocatie wordt in 2021 opgestart.
Nieuwe Wetering Noord (kavel 2, 5 en 6)
Kavel 2 (Regenboogweg): In 2020 is een behoefteonderzoek uitgevoerd. Gebleken is dat er voldoende behoefte bestaan aan Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gericht op starters op de locatie Regenboogweg. In november 2020 is besloten het CPO-traject voort te zetten.
In maart 2021 start de inschrijving, waarna een vereniging zal worden opgericht. De vereniging neemt de grond af van de gemeente en ontwikkelt en realiseert zelf de tien appartementen en zes grondgebonden woningen.
Kavel 5 (De Bult): Er is eind 2020 een ruimtelijke verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheid voor huisvesting van bijzondere doelgroepen / jongerenhuisvesting of sociale huurwoningen op deze locatie.
Kavel 6 (voormalig cultureel centrum): Koopovereenkomst is gesloten met ontwikkelende partij voor acht betaalbare woningen en een 2^1-kapwoning.
Er heeft in september 2020 een informatiebijeenkomst plaatsgevonden en er is een bestemmingsplan voorbereid, die in het 1e kwartaal 2021 ter inzage zal worden gelegd.
SVN startersleningen en blijversleningen
De blijversleningen worden niet gebruikt. De raad heeft besloten het niet gebruikte budget voor blijversleningen ook beschikbaar te stellen voor duurzaamheidsleningen.
Het totaal aantal lopende startersleningen is 30 eind 2020. In 2020 zijn 2 nieuwe leningen verstrekt en 7 leningen totaal afgelost. Binnen het beschikbaar gestelde budget is nu nog ruimte voor maximaal 7 nieuwe startersleningen.