Thema's
In de programmaverantwoording – verantwoordingsmonitor – wordt per programma aangegeven wat we wilden bereiken en in welke mate we de inspanningen hebben gerealiseerd die we zouden uitvoeren om de doelen te halen. Hierbij is met kleuren aangegeven wat het resultaat op de inspanningen en/of de doelen is:
Groen : de inspanningen en/of doelen zijn gerealiseerd;
Grijs : er wordt gewerkt aan de inspanningen en/of doelen;
Rood : er wordt nog niet gewerkt aan de inspanningen en/of doelen, of de inspanningen en/of doelen worden niet gerealiseerd.
Legenda:
- Behaald
- Deels behaald
- Niet behaald
Toelichting
Samen begeleiden en verbinden
Inleiding jaarplan 2020 voor vrijwilligers in Kaag en Braassem:
In januari 2020 heeft de werkgroep de inzet van 2019, inclusief het vrijwilligersfeest, uitgebreid geëvalueerd. Naar aanleiding van deze evaluatie zijn wij het gesprek aangegaan met de verantwoordelijke beleidsambtenaar. Vanuit de gemeente Kaag en Braassem is behoefte aan een jaarplan, om zo inzichtelijk te krijgen wat de ideeën/plannen zijn en hoe de samenwerking tussen de partijen eruit ziet. In verband met het coronavirus wordt de invulling van dit jaarplan aangepast op de huidige situatie.
Het jaarplan voor 2020 is gericht op zes hoofdpijlers. De werkgroep gaat actief aan de slag met:
• Facebook
• NL Doet
• Nieuwsbrief
• Vacaturebank
• De Academie (hiervoor ligt er inmiddels een uitgebreid plan van aanpak)
• Vrijwilligerswaardering (nationale vrijwilligersdag)
Activiteiten en methodieken inzetten om eenzaamheid te voorkomen / te beperken
Tom in de Buurt en De Driemaster zetten in op voorkomen van eenzaamheid. Er wordt doorgaans onderzocht wat ervoor heeft gezorgd dat een inwoner eenzaam is. Waar mogelijk wordt er gekeken of eenzame inwoners kunnen aansluiten bij het bestaande aanbod van Tom in de Buurt of De Driemaster. Tijdens de lockdown zijn er speciale acties opgericht om eenzaamheid te voorkomen en aan te pakken. Zo zijn er vrijwilligersteams langs alle 70+-inwoners gegaan voor een praatje en is er extra ingezet op bespreekbaar maken van eenzaamheid. Eind 2019 is er een meiden/vrouwengroep gestart met jonge vrouwen die graag meer contact met anderen willen. Daarnaast is er ook een flyer/routekaart gecommiceerd richting alle inwoners van Kaag en Braassem boven de 75 jaar. Hierop is te zien wat voor activiteiten er zijn tijdens de lockdown.
Ondersteunen van mantelzorgers
Landelijke cijfers, zoals uit de Dementiemonitor 2020, geven aan dat de belasting van mantelzorgers niet afneemt. De impact van corona heeft daarbij extra last gelegd op de mantelzorgers.
In recente gesprekken met de ouderenadviseurs van Kaag en Braassem komt naar voren dat zij direct contact hebben met de mantelzorgers. Over het algemeen gaat het verrassend goed, de mantelzorger neemt de situatie zoals die is. In de afgelopen periode werd het als erg prettig ervaren dat de dagbesteding open was. Door het open houden van de dagbesteding werden de mantelzorgers ontlast. Bij deze locaties was er ook voldoende plek ondanks maatregelen die getroffen waren door corona. Ook worden in Kaag en Braassem de beschikbare vrijwilligers gekoppeld met de mantelzorgers. Met ongeveer tien casussen gaat het niet goed. Zij zijn ook in beeld bij de huisarts, de praktijkondersteuner huisarts (POH) en de casemanager.
Tegenprestatie bij maatschappelijk vastgoed
Partijen met maatschappelijk vastgoed die een financiële bijdrage van de gemeente ontvangen hebben dit de afgelopen jaren verantwoord via het ‘MaVa-formulier’. Vanaf 2021 zullen deze partijen de bijdrage verantwoorden via een vernieuwd formulier, waarin de opgaven en doelstellingen vanuit de Omgevingsvisie zijn opgenomen. De methode en doel van dit formulier zijn niet veranderd, het formulier geeft namelijk inzicht in de doelstellingen van deze partijen. Daarnaast is het doel van deze verantwoording om externen inzicht te geven in de kansen die hier liggen (denk aan het ontplooien van activiteiten door zorginstellingen) en laat het exploitanten en beheerders nadenken over de potentie die hun locatie heeft binnen de opgaven uit de Omgevingsvisie. Ook wordt hierin de verbinding gemaakt met het sportakkoord.
Status afstoten maatschappelijk vastgoed
Het afstoten van maatschappelijk vastgoed is een proces dat de gemeente met de individuele beheerders en exploitanten van maatschappelijk vastgoed doorloopt. De afgelopen periode heeft dit geleid tot een tal van nieuwe afspraken en overdrachten (o.a. nieuwe overeenkomsten met CCH, Sporthal Woubrugge, de SBGB etc,). In de bijlage staat een overzicht met de status per object. Het Maatschappelijk vastgoed in Kaag en Braassem kent een grote diversiteit aan vastgoed, organisaties(tructuren), gebruikers en gebruiksmogelijkheden. Dit maakt maatwerk per partij van groot belang. Doel van de overdrachten is steeds het creëren van eigenaarschap bij de gebruikers en het creëren van een toekomstbestendige en houdbare situatie. De gemeente draagt het vastgoed alleen over als er vertrouwen is dat de gebruikers de nieuwe juridische vorm van eigenaarschap kunnen dragen. In een aantal gevallen hebben de gesprekken met de gebruikers geleid tot de conclusie dat het vastgoed niet noodzakelijk is voor de activiteiten die hier gehuisvest waren (zoals bij de Alkeburcht en de hoogbouw van de Ignatiusschool waarbij de gebruikers over zijn gegaan naar ander vastgoed).
Groene-golf-ambtenaar
Een interne procesbegeleider/vraagbaak voor complexe vraagstukken en inwonerinitiatieven vanuit de dienstverlening van onze gemeente wordt meegenomen bij de implementatie van de Omgevingswet per 2022. In de 2e helft van 2021 wordt helder welke wijzigingen in de organisatie worden doorgevoerd en op welke wijze een zgn. ‘groene-golf-ambtenaar’ kan functioneren.
Vanuit de ontwikkelopgave trachten we al zoveel mogelijk vanuit deze gedachte te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van het Sportpad en de verkoop van de Ignatiusschool.
Download schema in pdf-formaat