Toelichting
50 voor 2021
De uitstroom naar werk vanuit Rijnvicus verliep tot de lockdown beter dan verwacht. Helaas is de economie zo veranderd dat de oorspronkelijke doelstelling niet haalbaar is. De evaluatie van de pilot moet nog plaatsvinden. De voorlopige conclusie is echter wel, dat er een vruchtbare samenwerking is geweest waar veel uit geleerd is en meegenomen wordt in standaard samenwerking om een duurzame uitstroom uit de bijstand te stimuleren.
Scholing
Er komt een mobiliteitscentra aanvullend op wat er regulier al is om mensen van werk naar werk om te scholen als ze dreigen uit te vallen. Ook is er vanuit het rijk extra re-integratiebudget om de reguliere dienstverlening te kunnen vergroten. Dit gebeurt ook voor jongeren die net klaar zijn met hun opleiding. Speciaal voor de jongeren wordt er daarnaast ook gewerkt aan een betere matching van uitgevallen jongeren of jongeren die dreigen uit te vallen richting onderwijs in een subregionaal team aanpak jeugdwerkloosheid.
Scholing voor werkzoekenden zet zich in op branchegericht trainen. Zo worden statushouders opgeleid tot vrachtwagenchauffeur en wordt er aandacht besteed aan het beschikbaar en inzichtelijk maken van BBL-plekken. Zeker gezien de coronacrisis is dit een actueel thema en wordt er subregionaal en in de arbeidsmarktregio volop gestimuleerd op het behoud van stageplaatsen.
Doorontwikkelen werkgeversservicepunt
Het Besluit SUWI verplicht de arbeidsmarktregio om één aanspreekpunt in te richten, namelijk het Werkgeversservicepunt op arbeidsmarktregioniveau. Het streven is om de werkgeversdienstverlening, het beleid en regelgeving zo veel mogelijk tussen de gemeenten binnen de arbeidsmarktregio Holland Rijnland te harmoniseren.
WSP HR biedt ondersteuning in arbeidsbemiddeling, informatie en advies. Door de kennis en ervaring van de arbeidsmarkt kunnen krachten gebundeld worden. WSP HR werkt, net als Rijnvicus al doet, branchegericht, voor de sectoren zorg, horeca en facilitair, transport en logistiek, techniek en bouw, overheid en werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Met als doel: match creëren tussen werkgevers en werkzoekenden.
WSP Rijnvicus heeft door wisselingen in het MT en door de lockdown een roerig jaar gehad en vooral ingezet op (online) grip houden op hun cliënten en nieuwe instroom beperken. Daarnaast is er ingezet op de volgende projecten:
- Pilot participatie-intake (duo-intake Serviceplein en Rijnvicus): was on hold wegens corona maar wordt zodra het kan weer opgepakt.
- Praktijkleren: i.s.m. werkgevers leerlijnen opzetten met Praktijkverklaringen MBO zodat werkzoekenden zonder startkwalificatie een kans krijgen om MBO- diploma te halen. De methodiek van Praktijkleren voor Arbeidsontwikkeling zal ook toegepast gaan worden op de interne leerwerkroutes bij Rijnvicus zodat een doorlopende leerlijn wordt gerealiseerd. Dit wordt ook regionaal in Holland Rijnlandverband verder uitgerold.
- Digitale dienstverlening: Er is een digitale routekaart voor coaching op afstand ontwikkeld.
- Pilot werkcoach: een combinatie van coaching en bemiddeling naar werk. Er zijn werkcoaches extern ingehuurd om te kijken of deze rol sneller tot uitstroom leidt. Eind Q1 2021 wordt dit geëvalueerd en wordt een besluit genomen of deze werkwijze geïmplementeerd kan worden.
De Driemaster gaat methodieken inzetten om het nabuurschap te vergroten
De Driemaster is bezig met het project Ontvangende buurt (betrokken buurt). Er zijn destijds drie buurten geselecteerd om mee aan de slag te gaan: Oude Wetering (Burgemeesterswijk), de kern Woubrugge en de kern Leimuiden. Getracht is om behoefte op te halen, buurtverbinders of buurtaanjagers te vinden. Werken vanuit een inloopplek en zoveel mogelijk kansen en initiatieven benutten. Daartoe zijn in het eerste kwartaal 2020 lokaal verkenningen gedaan en is gezocht naar actieve en betrokken inwoners. Op dit moment hebben het coronavirus en de bijkomende maatregelen ervoor gezorgd dat dit proces minder snel gaat dan gewenst. Een aantal activiteiten zijn uitgesteld tot een beter geschikt moment. Wel zijn andere activiteiten opgezet om een breder publiek in Kaag en Braassem te benaderen waar het gaat om omzien naar elkaar. Er is ingezet op andere bewegingen, denk aan de flyer “Het gaat hier goed, zwaaien mag altijd!”, met als beweging dat mensen naar elkaar omzien. Verder is er bijvoorbeeld ook Het Reizend Dagboek in Leimuiden en Kaag in gang gezet.
Voortgang inkoop en subsidiering partners sociaal domein
Er is een nieuw subsidieprogramma Welzijn en Preventie opgesteld en vastgesteld op basis waarvan De Driemaster een projectplan heeft ingediend. De nieuwe subsidieafspraken zijn op 1 januari 2021 ingegaan.
De aanbesteding Ondersteuning is met een jaar uitgesteld. De aanbestedingsleidraad wordt in Q1 2021 gepubliceerd met als doel om een overeenkomst voor de uitvoering van (toegang tot) ondersteuning te sluiten voor 2022 en daaropvolgende jaren. Ditzelfde geldt voor de aanbesteding Hulpmiddelen.
Inkoop Maatschappelijke Zorg en Ondersteuning
De wens was om per 2021 verantwoordelijk te worden voor de Maatschappelijke Zorg. Het betreft hier taken die op dit moment nog door centrumgemeente Leiden worden uitgevoerd. Deze taken omvatten beschermd wonen, maatschappelijke opvang en verslavingspreventie. Wij bereiden dit inkooptraject voor samen met de gemeenten Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. De uitvoering van deze taken door de gemeenten in de Rijnstreek is wederom uitgesteld, ditmaal waarschijnlijk tot 2023. Het uitstellen heeft te maken met verschillende bestuurlijke wijzigingen vanuit de Rijksoverheid. Waaronder het niet tijdig afronden van het landelijk verdeelmodel.
Binnen de opdracht Ondersteuning, die ingaat per 2022, is rekening gehouden met het uitstel van de Maatschappelijke Zorgtaken. Er zijn binnen deze opdracht twee aanvullende opdrachten opgenomen die ervoor zorgen dat de toegang en taken tot maatschappelijk zorg per 2023 goed worden verbonden met de Opdracht Ondersteuning.
Inrichten bemoeizorg
Medio 2019 heeft een leertafel over bemoeizorg (bieden van zorg aan zorgwekkende zorgmijders) plaatsgevonden. De behoefte om dit in Kaag en Braassem ook te bieden kwam nadrukkelijk aan de orde. In december 2019 zijn er extra middelen vrijgemaakt voor het uitbreiden van het zorgnetwerk. Het zorgnetwerk en het Kernteam is 2020 uitgebreid met een ervaringsdeskundige en een wijk-ggz’er.
Realisatie woonzorgvoorzieningen voor mensen met dementie
In het voorjaar van 2020 is een koopovereenkomst getekend met Amvest Development Real Estate voor zowel de locatie Schoolbaan in Roelofarendsveen als Tuinderij in Leimuiden t.b.v. het realiseren van twee woonzorgvoorzieningen voor mensen met dementie. De woonzorgvoorzieningen worden gehuurd en geëxploiteerd door Dagelijks Leven. Voor de locatie Roelofarendsveen is in september 2020 een bestemmingsplanprocedure opgestart, Voor de locatie Leimuiden is het bestemmingsplan nog in voorbereiding.
Realisatie Hospice Amandi Nieuwe Wetering
In 2019 is de grondpositie van de voormalige basisschool in Nieuwe Wetering verkocht aan Amandi waarna de bouw is gestart. Het gebouw is medio 2020 opgeleverd en eind 2020 definitief in gebruik genomen.