Toelichting
Drechthoek II
De gemeente Kaag en Braassem wil graag dat het plangebied Drechthoek fase II aan de oostkant van Leimuiden ten behoeve van de vestiging van bedrijven wordt ontwikkeld. De te ontwikkelen percelen zijn geen gemeentelijk eigendom. De gemeente heeft in een eerder stadium geprobeerd om de gronden minnelijk te verwerven. Parallel aan het minnelijk verwervingsproces is een onteigeningsprocedure gevoerd. Beide trajecten hebben niet tot de verwerving van de gronden geleid.
De Interegion Groep uit Rijpwetering en de gemeente Kaag en Braassem zijn sinds medio december 2019 in gesprek om de mogelijkheden van de realisatie van een nieuw bedrijventerrein Drechthoek II te verkennen. De gemeente heeft bewerkstelligd dat de huidige grondeigenaren van het plangebied een overeenkomst met een ontwikkelingsmaatschappij hebben gesloten over de verkoop van hun gronden en opstallen.
De Interegion Groep heeft, in nauwe samenwerking met de gemeente, in 2020 een eerste verkenning gedaan naar ruimtelijke en stedenbouwkundige ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied, planologische en milieutechnische kaders, draagvlak vanuit de lokale gemeenschap, infrastructurele varianten en financiële haalbaarheid. De resultaten zijn positief ontvangen. Op dit moment wordt gewerkt aan een vertaling van de schetsmodellen in een voorlopig stedenbouwkundig ontwerp. Inmiddels hebben de gemeente en de Interegion Groep ook periodiek overleg met de provincie Zuid-Holland over de verkeersafwikkeling van de beoogde realisatie van Drechthoek II.
Vanuit de gemeente wordt gekoerst om in 2021 met de ontwikkelaar tot overeenstemming over planvorming, financiële uitvoerbaarheid en planologische route te komen. Binnenkort zal de ontwikkelaar de gemeenteraad informeren over de plannen.
Bospolder
Samen met een aantal stakeholders uit Hoogmade heeft de gemeente gesproken over een revitalisatie van het gebied Bospolder. Die gesprekken hebben geleid tot de vaststelling van een aantal uitgangspunten die de basis kunnen vormen om tot een planopzet voor de revitalisatie te komen. Daarover heeft de gemeente met diverse belanghebbenden gesprekken gevoerd.
Ontwikkelen nieuw bedrijventerrein A4
In de gemeente Kaag en Braassem is behoefte aan nieuwe bedrijfslocaties. Het lokaal gebonden reguliere MKB kan niet of nauwelijks (door)groeien. Dit blijkt onder andere uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Op basis van die bevindingen is de uitbreiding van bedrijventerreinen als paars blok opgenomen in de Samenwerkingsagenda 2018-2022. Bovendien is aan het onderwerp prioriteit meegegeven in het kader van Focus met Ambitie. In dat licht heeft een onderzoek plaatsgevonden of binnen de gemeentegrenzen geschikte locaties aanwezig zijn die in aanmerking komen om tot bedrijventerrein te kunnen worden ontwikkeld.
Nadat deze locatiestudie vorig jaar vertrouwelijk aan de gemeenteraad is gepresenteerd, heeft de raad de voorkeur uitgesproken voor een nieuwe ontwikkeling ten zuiden van de Ripselaan en ten westen van de N445, ter hoogte van de Korte Dwarsweg.
Naast het uitwerken van een ruimtelijke ontwikkelvisie is ook een ontwikkelstrategie uitgedacht. Vooruitlopend op verdere planvorming heeft de gemeenteraad in 2020 besloten het betreffende gebied onder de reikwijdte van het gemeentelijk voorkeursrecht als bedoeld in de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) te brengen. Met dit besluit kan worden gewerkt aan de planologische verankering van dit besluit in een bestemmingsplanprocedure.
Belangenbehartiging bedrijven De Lasso
Naar aanleiding van de scenariostudie voor de verbreding van de A4 heeft de gemeente Kaag en Braassem intensieve contacten onderhouden met de eigenaren en gebruikers van gronden en gebouwen in het gebied De Lasso. Daarnaast hebben we bij het ministerie aangedrongen op een verbreding aan de westkant van de A4, waardoor onze ondernemers niet getroffen zouden worden. Inmiddels heeft de minister laten weten te kiezen voor een voorkeursvariant (Tracébesluit) waarbij rekening wordt gehouden met de bezwaren vanuit Kaag en Braassem en de belangen van de betreffende ondernemers. Er wordt een nieuw aquaduct gerealiseerd op de huidige locatie, waardoor bewoners en bedrijven aan de Sotaweg en de Lasso noord niet geraakt worden.
Connexxionterrein
Woondiensten Aarwoude en Aldi Vastgoed BV (initiatiefnemers) hebben de gemeente Kaag en Braassem schriftelijk geïnformeerd over hun belangstelling om het voormalige Connexxionterrein aan de Tuinderij in Leimuiden (het plangebied) te (her)ontwikkelen tot een woon-winkellocatie. Het plangebied ligt binnen de bebouwde kom van Leimuiden tussen woonbebouwing aan de Tuinderij en de Provinciale weg N207. Het terrein is in 2006 door de gemeente aangekocht. De verwerving van het perceel was van strategische aard. Met het eigendom kon, samen met de provincie Zuid-Holland, worden gekeken naar de aanleg van een rotonde en ontsluitingsweg ten behoeve van de ontsluiting van Leimuiden en de gewenste ontwikkeling van bedrijventerrein Drechthoek fase II. Na de verwerving van het perceel heeft de gemeente de bestaande opstallen enkele jaren verhuurd. Nadien heeft de gemeente de opstallen geamoveerd en het terrein gesaneerd. De provincie Zuid-Holland heeft een deel van het perceel van de gemeente gekocht. De gemeente heeft thans nog ca. 5.900 m2 grond in eigendom. Initiatiefnemers zien mogelijkheden om in het plangebied sociale woningbouw in combinatie met een Aldi-supermarkt te realiseren. Uit een eerste, globale, analyse van het terrein zijn initiatiefnemers geïnteresseerd om een supermarkt van ca. 1.500-1.600 m2 bvo met daarbij 30 sociale huurwoningen (appartementen) te bouwen. De raad heeft besloten, op voorstel van het college, om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Momenteel werken gemeente en initiatiefnemers aan het opstellen van dat haalbaarheidsonderzoek. De ontwikkeling van het gewenste programma hangt nauw samen met de door de provincie te realiseren Passage Leimuiden en de planvorming van Drechthoek II. Alle drie de projecten (Passage, Drechthoek II en Connexxionterrein) worden momenteel in samenhang bestudeerd en met de provincie Zuid-Holland besproken.
Om vervolgstappen te kunnen nemen is duidelijkheid nodig over de N207 en de ‘Viaduct Plus-variant’. Mede vanwege het feit dat de ontwikkeling van Drechthoek II concrete vormen aanneemt, zijn er met de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt om een actualiserende corridorstudie uit te voeren. In dit onderzoek zal aandacht worden besteed aan de toekomstige verkeersdoorstroming en -afwikkeling in relatie tot de diverse planontwikkelingen in Leimuiden en Alphen aan den Rijn. Aan de hand van die studie zal worden toegewerkt naar een (nieuw) verkeerskundig ontwerp van een lokale wegenstructuur.
Certificering van alle bedrijventerreinen i.h.k.v. Keurmerk Veilig Ondernemen
Zowel het bedrijventerrein Veenderveld als de Lasso hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen. Hiervoor zit de gemeente met het parkmanagement op reguliere basis om tafel en worden schouwen gelopen om de bedrijventerreinen te laten blijven voldoen aan de criteria: schoon, heel en veilig.
Faciliteren van collectieve initiatieven uit de markt, zoals het opzetten van een BedrijvenInvesteringszone (BIZ)
Vanuit de ondernemers uit onze gemeente komen geregeld initiatieven waarbij wij als gemeente faciliterend optreden. De BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) voor het bedrijventerrein Veenderveld is in 2020 tot stand gekomen. Soortgelijke nieuwe initiatieven, zoals het verkrijgen van subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek naar energiebesparing voor bedrijventerreinen is met ondersteuning van de gemeente verkregen.
In kaart brengen van herontwikkelings- en/of revitaliseringsbehoefte op de huidige bedrijventerreinen
STEC heeft een behoefteraming uitgevoerd naar de vraag en het aanbod van bedrijventerreinen in Holland Rijnland. Deze raming toont aan dat ook in Kaag en Braassem de vraag naar bedrijfslocaties groter is dan het aanbod. Deze conclusie wordt ondersteund door het onderzoek dat het EOP (Economisch Overlegplatform, een samenwerking van de twee ondernemersverenigingen in onze gemeente) heeft uitgevoerd onder zijn leden.