Thema's
In de programmaverantwoording – verantwoordingsmonitor – wordt per programma aangegeven wat we wilden bereiken en in welke mate we de inspanningen hebben gerealiseerd die we zouden uitvoeren om de doelen te halen. Hierbij is met kleuren aangegeven wat het resultaat op de inspanningen en/of de doelen is:
Groen : de inspanningen en/of doelen zijn gerealiseerd;
Grijs : er wordt gewerkt aan de inspanningen en/of doelen;
Rood : er wordt nog niet gewerkt aan de inspanningen en/of doelen, of de inspanningen en/of doelen worden niet gerealiseerd.
Legenda:
- Behaald
- Deels behaald
- Niet behaald
Toelichting
Stimuleren infrastructurele verbindingen met de buurtbus
Er spelen geen nieuwe buurtbusinitiatieven of het uitbreiden van het huidige initiatief. Initiatieven hiertoe zouden moeten komen vanuit de samenleving, inclusief vrijwilligers die bereid zijn de kar te trekken. Zodra dit het geval is zal de gemeente zeker helpen en waar mogelijk faciliteren.
Gesprekspartner voor verbreding A4
Voor wat betreft de verbreding van de A4 zitten we zowel ambtelijk als bestuurlijk aan tafel om de belangen van Kaag en Braassem te behartigen. Een bredere A4 zorgt voor minder files en een betere bereikbaarheid van onze kernen. Daarnaast zorgt die voor minder sluipverkeer door de kernen. In 2019 is bereikt dat het aquaduct bij Roelofarendsveen / Nieuwe Wetering op dezelfde locatie herbouwd gaat worden in plaats van een nieuw aquaduct ten oosten van de A4. Hierdoor worden bedrijven en particulieren aan de Lasso Noord en Sotaweg niet geraakt.
Snelfietspaden
Regionaal is er aandacht voor een (snel)fietspadennetwerk. Routes zijn in kaart gebracht en aan criteria en uitgangspunten wordt gewerkt. Dit betekent echter niet dat er al concrete plannen zijn dus de ‘aanleg’ zal niet op korte termijn plaatsvinden.
Tegengaan sluipverkeer
Dit is een doorlopend streven. In projecten, zoals de verbreding A4 en de N207, is het verminderen van het sluipverkeer op het onderliggend wegennet uiteraard een streven van de gemeente Kaag en Braassem. Gezien de belemmerde doorstroming op de N207 is er toenemend sluipverkeer in Rijnsaterwoude en Leimuiden. In overleg met de dorpen is en wordt er gekeken naar mogelijkheden om het sluipverkeer te verminderen. Zo is in 2019 de inregeling van de VRI op de N207 bij Rijnsaterwoude aangepast. Over aanvullende maatregelen wordt nagedacht in overleg met dorpsraad en andere stakeholders. Na de reconstructies van de Herenweg, de Willem v/d Veldenweg en de kruising bij Leimuiden (quick wins) zal bekeken worden of het probleem nog steeds aan de orde is en welke stappen vervolgens gezet moeten en kunnen worden. Overigens is het vraagstuk van sluipverkeer niet alleen aan de orde als gevolg van de N207 in Rijnsaterwoude. Bijvoorbeeld in Nieuwe Wetering is veel overlast van sluipverkeer als er files staan op de A4.
Sluipverkeer bij gemeentelijke projecten
Bij gemeentelijke projecten waarbij afsluitingen nodig zijn, zijn er uiteraard ook omleidingen nodig. Hierbij wordt, met de betreffende aannemer, gekeken naar manieren om de overlast van het werk tot een minimum te beperken en zo nodig worden er op omleidingsroutes beheersmaatregelen getroffen. Dit is een doorlopend streven en van ‘sluipverkeer’ is dan eigenlijk ook geen sprake. Dit zou meer onder de noemer ‘overlast door werkzaamheden’ vallen.
Download schema in pdf-formaat